Descentralitzades: iniciatives rurals

Article publicat a El Temps de les Arts
Link:
https://tempsarts.cat/arts-visuals/descentralitzades-iniciatives-rurals/

La ciutat es configura entorn l’asfalt, els edificis alts, la contaminació, els vehicles o el soroll constant. El sistema capitalista es fa evident a les grans ciutats, on els cossos sostenen una arquitectura i uns ritmes que ens demanden un increment incessant de la productivitat. En els últims anys, i especialment després de la pandèmia, hi ha hagut un notable desplaçament de la població a l’entorn rural. Aquest fenomen, associat inicialment a la possibilitat de teletreballar, s’ha convertit per a molts en una opció palpable per alliberar-se de la condició accelerada de la ciutat. El sistema artístic no n’és una excepció, ja que també s’ha reconfigurat davant d’aquest escenari: i és que cada cop hi ha més espais culturals ubicats en zones campestres. El Centre ARBAR i Spiritvessel són dos exemples d’iniciatives deslocalitzades ubicades en petites localitats rurals que posen èmfasi al context on s’ubiquen a l’hora de configurar la seva programació.

El Centre ARBAR (Associació per la Recerca Biocultural i Artística de Rodes) s’ubica a una masia a la Vall de Santa Creu, dins del Parc Natural del Cap de Creus (Girona). A la dècada dels vuitanta i noranta, la masia ja albergava una sala d’exposició d’art emergent multidisciplinari. El 2012, seguint amb l’esperit del mateix espai i connectant amb els antecedents familiars, ARBAR es va fundar com un centre de producció artística entrat en les pràctiques performatives. La seva directora, Marta Pol Rigau, explica la importància de contribuir en el principi de sostenibilitat des de la pràctica artística: “es concep la intervenció artística com una forma d’establir una relació entre els mitjans, els agents, els procediments i els artefactes, però també amb els aspectes simbòlics —tant materials com socials— que conviuen en aquests bioentorns”.

Fotografia de Marta Pol Rigau és de CC Ramon Guimaraes.

Des de la seva fundació, el centre ARBAR s’ha diferenciat d’altres iniciatives rurals posant el focus en l’art d’acció, que és la seva base de treball. “La nostra tasca de comissariat consisteix a convidar artistes a treballar en projectes de caràcter performatiu i de relació de l’individu amb l’entorn”, comenta la directora. Més que un centre d’exhibició, ARBAR es defineix com un centre de producció i difusió, on les artistes, al marc de diversos cicles anuals, tenen l’oportunitat d’investigar i produir projectes performatius des d’una visió ecològica i de gènere que es presenten públicament durant els mesos d’estiu. I és que el centre, a partir de la col·laboració amb artistes, vol fomentar “una reflexió estètica sobre la necessitat del canvi de la posició antropocèntrica per l’ecocèntrica”. A més, la premissa indispensable pel desenvolupament i presentació de les accions és que aquestes no generin cap mena de residu ni agent de contaminació sonora.

Eduard Escoffet Acció. Cicle AA+AA Estudis sobre l’horitzó 2022. Foto CC Centre ARBAR

Spiritvessel, ubicat al poble d’Espinavessa (Alt Empordà, Girona) neix arran de la trajectòria personal i professional dels seus dos fundadors, Sira Piza i Andrew Birk, qui després de tenir diversos projectes curatorials i espais independents a ciutats com Mèxic, Berlín o Nova York, van sentir la necessitat d’impulsar un espai d’art contemporani més consolidat en un context no metropolità, en una zona que també estava connectada a les seves arrels familiars. “La idea central del projecte és oferir un espai d’alta qualitat tant en l’àmbit físic com professional. Convidem una o dues artistes a què generin un treball en format expositiu a la sala, que estigui connectat a algun nivell amb el context. Aquesta connexió depèn totalment de l’aproximació de la pràctica de cada una —pot ser històrica, geogràfica, tradicional, social, etc.” expliquen els fundadors de l’espai.

Imatge de Sira Pira i Andrew Birk. Imatge de Leah Dixon.

L’espai expositiu de Spiritvessel, que es defineix com un espai de producció situada, té una característica molt peculiar, i és que se situa en un espai annex a la casa dels fundadors. Per aquest motiu, les propostes que fan al voltant de la programació estan fortament vinculades a la seva xarxa d’afectes. “El nostre criteri a l’hora de proposar una col·laboració amb una artista sempre està travessada per les possibilitats que veiem en aquesta relació, a escala d’interacció i d’expansió. Convidem a artistes les pràctiques de les quals sigui prou permeable per enriquir-se d’una experiència així”, remarca Sira Piza. Allà, a més, els fundadors tenen l’oportunitat de crear un espai de trobada entre la seva xarxa de contactes internacionals i locals: “vam arribar amb ganes de generar ponts per introduir una experiència interactiva amb el sector de l’art més global”.

Michele Gabriele. It’s always so hard to admit that things are different than what we had believed at first sight, 2018. Oil on epoxy clay, steel, cables, glass, rubber. Imatge de Roberto Ruiz

Tant ARBAR com Spiritvessel remarquen paral·lelament la importància de disposar d’espais de producció i difusió artística que promoguin una descentralització politicocultural. Amb els seus programes, aquests espais no només faciliten a les artistes la interacció i investigació d’entorns dissociats de la metròpoli, sinó que també brinden la possibilitat d’obrir nous camps de pensament i de diàleg entorn la cultura agrícola, la vida rural o les xarxes d’afectes.